Μεταβολική χειρουργική
Οι χειρουργικές επεμβάσεις για τη θεραπεία της παχυσαρκίας αποσκοπούν σε δύο πράγματα: τη μείωση της ποσότητας τροφής που μπορεί να πάρει κανείς και στην μείωση της απορρόφησης θερμίδων από το έντερο μετά το γεύμα. Επίσης, κάποιες από τις χειρουργικές επεμβάσεις αλλάζουν την έκκριση συγκεκριμένων ορμονών από το γαστρεντερικό σύστημα με ευεργετική επίδραση στον μεταβολισμό. Οι χειρουργικές επεμβάσεις χρειάζονται προετοιμασία του ασθενή και επιτήρηση πριν και μετά την επέμβαση από ενδοκρινολόγο με εξειδίκευση στη θεραπεία της παχυσαρκίας, και πρέπει να γίνονται από ιατρούς χειρούργους με εξειδίκευση στις τεχνικές βαριατρικής χειρουργικής.
Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις, που προέρχονται από μελέτες, RCTs και άλλες μελέτες υψηλής επιστημονικότητας ότι υπάρχουν ανεξάρτητες αντιδιαβητικές επιδράσεις της γαστρεντερικής χειρουργικής για την απώλεια βάρους. Επιπλέον, δεν φαίνεται να υπάρχει σχέση μεταξύ των θετικών μεταβολικών εκβάσεων με τον αρχικό ΔΜΣ. Οι απαρχαιωμένες οδηγίες των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ από το 1991 επικεντρώθηκαν μόνο στο κριτήριο του ΔΜΣ και συχνά παραπλανητικές. Το Second Diabetes Surgery Summit που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με κορυφαίους οργανισμούς για τον διαβήτη και εγκρίθηκε από μια μεγάλη ομάδα διεθνών Επαγγελματικών Εταιρειών ανέπτυξε κατευθυντήριες γραμμές που καθόριζαν την καταλληλότητα με βάση τη σοβαρότητα και τον βαθμό του ιατρικού ελέγχου του T2D, ενώ αναφέρονταν στην παχυσαρκία ως προκριματικό και όχι ως μοναδικό κριτήριο. Είναι η πρώτη φορά που παρέχονται κατευθυντήριες γραμμές για την εισαγωγή της μεταβολικής χειρουργικής στους αλγόριθμους θεραπείας T2D.
Η μεταβολική/βαριατρική χειρουργική έχει αποδειχθεί ότι είναι η πιο αποτελεσματική θεραπευτική επιλογή που μπορεί να βελτιώσει δραματικά αρκετές μεταβολικές διαταραχές και επίσης να οδηγήσει σε ουσιαστική και βιώσιμη απώλεια βάρους. Έχει παρατηρηθεί εδώ και πολλές δεκαετίες ότι οι βαριατρικές χειρουργικές επεμβάσεις όχι μόνο θα μειώσουν το βάρος του ασθενούς αλλά και θα βελτιώσουν τις μεταβολικές διαταραχές όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2. Επιπλέον, η βελτίωση που παρατηρείται στις μεταβολικές ασθένειες είναι εν μέρει ανεξάρτητη από την απώλεια βάρους που περιλαμβάνει μηχανισμούς δράσης διαφορετικούς από τον περιορισμό των θερμίδων ή τη δυσαπορρόφηση. Επομένως, η καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών δράσης αυτών των διαδικασιών μας δίνει τη δυνατότητα να διερευνήσουμε πλήρως τις δυνατότητες δημιουργίας ακόμη πιο αποτελεσματικών θεραπειών και διαδικασιών, ζωτικής σημασίας για τον έλεγχο της πανδημίας της Διαβήτη.
Οι οδηγίες του DSSII έχουν εγκριθεί από περισσότερες από 40 ιατρικές και χειρουργικές εταιρείες. Καθώς ήδη βλέπουμε αλλαγές στην κλινική πρακτική δευτερογενώς με την εισαγωγή της μεταβολικής χειρουργικής στο οπλοστάσιο για τη θεραπεία της T2D για ασθενείς με ΔΜΣ >35 kg/m2. Η προσθήκη αυτής της ισχυρής θεραπευτικής επιλογής σε ασθενείς με παχυσαρκία τύπου Ι και μη ελεγχόμενους ασθενείς με T2D μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο σε αυτούς τους ασθενείς, μειώνοντας τελικά τις μακροπρόθεσμες μικρο- και μακροαγγειακές επιπλοκές, ενώ οδηγεί σε απόδοση της επένδυσης σε σύγκριση με την καλύτερη ιατρική θεραπεία
Δεδομένου ότι η χειρουργική επέμβαση δεν περιλαμβανόταν ποτέ στο παρελθόν στον αλγόριθμο για τη θεραπεία της T2D, οι πάροχοι φροντίδας για τον διαβήτη είτε δεν ενημερώθηκαν οι ίδιοι είτε δεν ένιωθαν υποχρεωμένοι να ενημερώσουν ή να συμβουλεύσουν τους ασθενείς τους σχετικά με τη χειρουργική επιλογή. Τώρα με τις νέες προτεινόμενες κλινικές συστάσεις, η μεταβολική χειρουργική μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο που θα προσφερθεί σε επιλέξιμους ασθενείς. Οι κατευθυντήριες γραμμές του DSSII είναι μόνο το πρώτο βήμα ενός μακρού ταξιδιού. Υπάρχουν αρκετοί μελλοντικοί δρόμοι για έρευνα και βελτίωση. Συγκεκριμένα κριτήρια (με μόνο κριτήριο προσδιορισμού ΔΜΣ) είναι υποχρεωτικά για την ενσωμάτωση της μεταβολικής χειρουργικής στα διαγράμματα ροής θεραπείας. Απαιτείται έρευνα υψηλής ποιότητας σχετικά με τις επιδράσεις της μεταβολικής χειρουργικής στα τελικά σημεία Bhard, όπως καρδιαγγειακά συμβάντα και μικροαγγειακές επιπλοκές. Καθορισμός του κατάλληλου χρόνου για χειρουργική επέμβαση, εξέταση της χειρουργικής επέμβασης πριν από την κλιμάκωση της θεραπείας και τυποποίηση του βέλτιστου συνδυασμού της χειρουργικής επέμβασης και του καλύτερου ιατρικού Η θεραπεία είναι τα κύρια θέματα που χρειάζονται προσοχή προκειμένου να επιτευχθούν τα καλύτερα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Όλα αυτά τα σημεία και πολλά άλλα συζητούνται στο πλαίσιο των κατευθυντήριων γραμμών DSSII. Η χειρουργική κοινότητα, μαζί με βασικούς επιστήμονες και διαβητολόγους σε μελέτες υψηλής ποιότητας, έχει δημιουργήσει ένα συμπαγές σώμα γνώσεων σχετικά με τους χειρουργικούς μηχανισμούς δράσης και τα αποτελέσματα. Όλες αυτές οι έρευνες έχουν ευνοήσει τη χειρουργική επέμβαση σε σχέση με μια ποικιλία ιατρικών παρεμβάσεων. Αυτή είναι η εποχή της μεταβολικής χειρουργικής και οι κατευθυντήριες γραμμές του DSSII θα ανοίξουν το δρόμο για τη γαστρεντερική χειρουργική ως πολύτιμη επιλογή παρέμβασης για την επίτευξη του ελέγχου του διαβήτη. και της κοινωνίας του διαβήτη παγκοσμίως, καθιστώντας το, μέχρι στιγμής, μια από τις πιο διάσημες και επικίνδυνες ιατρικές συγκεντρώσεις στον τομέα της μεταβολικής χειρουργικής